Forældre:
Godt samarbejde styrker fællesskabet
Når vi forældre er nysgerrige på hinanden og åbne om det, der er svært, kan vi træde til og støtte hinanden. Det kan være en hjælp i hverdagen, men vigtigst er det måske, at et godt fællesskab blandt forældrene også er med til at skabe et godt fællesskab blandt børnene.
Forældres fællesskab og børns trivsel
5 råd til et trygt fællesskab blandt forældrene
Ikke alle forældre har det samme overskud og de samme ressourcer. Igennem et helt skoleforløb er det ikke ualmindeligt, at man i perioder vil opleve, at ens engagement og bidrag ind i sit barns skoleliv daler. Det kan være i forbindelse med forandringer i familien, på jobbet, i økonomien eller ved sygdom. I disse situationer er det værdifuldt at have et stærkt forældrefællesskab i klassen. Et fællesskab, hvor man støtter hinanden, så en svær situation i familien ikke bliver alt for svær for barnet.
1. Vær nysgerrig
Hvis en af de andre forældre aldrig kommer til de sociale arrangementer eller ikke inviterer til legegruppe for anden gang, så spørg venligt og nysgerrigt ind til årsagen i stedet for at dømme personen på forhånd. Der er sikkert en god grund til det.
2. Tilbyd din hjælp, hvis du har overskud
Det kan være ved at tage en andens barn med til fællesfødselsdagen eller tage en ekstra tørn med legegruppen. Måske er det dig, der har brug for en hjælpende hånd næste gang. Og husk, at det styrker trivslen i klassen, når alle føler sig som en del af fællesskabet. Også dit barns trivsel.
3. Vær åben
Hvis du eller dit barn har udfordringer i forhold til at deltage i fællesskabet i klassen, så vær åben omkring det. Hvis dit barn har særlige behov, er der måske noget, de andre forældre skal vide, når der er legegrupper? Eller måske har du ikke overskud til at invitere klassekammerater med hjem til legeaftaler, men dit barn vil meget gerne med andre hjem. Langt de fleste forældre vil gerne hjælpe, hvis de bliver spurgt. Tal evt. med kontaktforældrene om at tage det op på et forældremøde. Det kan fx være en runde, hvor alle forældre fortæller, hvordan deres barn har det i fællesskabet i øjeblikket.
4. Tal pænt om og til de andre forældre
Som forældre er vi vores børns rollemodeller. Den måde vi taler om klassens børn og voksne derhjemme, bliver også den måde børnene taler til hinanden.
5. Lær hinanden at kende
Deltag i sociale arrangementer eller vær selv med til at arrangere dem, hvis du har overskud til det. Hvis du har muligheden, så byd den anden forælder på en kop kaffe, når han/hun henter efter en legeaftale eller legegruppe. Det kan også bare være fem minutters snak, når du afleverer eller henter dit barn. I kan også bruge en del af forældremøderne på at lære hinanden bedre at kende ved at have det sjovt sammen.
Her har du 6 lege, der kan være med til at ryste jer sammen i forældregruppen
Lav fælles spilleregler i fredstid
Lav fælles spilleregler i fredstid
Der kan hurtigt opstå misforståelser i en forældregruppe, hvilket i nogle tilfælde kan udvikle sig til egentlige konflikter mellem forældre. Særligt sårbare bliver situationerne, når et barn kommer hjem og fortæller om oplevelser i skolen, som har skabt utryghed eller en følelse af at være overset. Det kan for eksempel dreje sig om episoder med et barn, der udviser udadreagerende adfærd, eller om grupper af børn, hvor konflikter ofte opstår i frikvartererne.
I sådanne situationer bliver forældre naturligt følelsesmæssigt engagerede – og med rette. Det er dog netop her, at kommunikationen mellem forældrene ofte bliver udfordret.
Tal sammen i stedet for at skrive sammen
Når dialogen primært foregår skriftligt, eksempelvis i forældrechatten, og der ikke på forhånd er aftalt nogle fælles rammer for, hvordan man håndterer bekymringer og konflikter, kan velmente budskaber misforstås. En enkelt besked skrevet i al hast kan utilsigtet opfattes som bebrejdende, hvilket kan skabe spændinger og polarisering i gruppen.
Når samarbejdet og kommunikationen mellem forældrene ikke fungerer, kan det hurtigt påvirke børnenes trivsel og det sociale fællesskab negativt. Børn er nemlig ofte meget opmærksomme på stemningen mellem de voksne – selv når den udspiller sig i det skjulte mellem linjerne i Aula.
Derfor kan det være en god idé at afsætte tid på et forældremøde til at drøfte, hvordan man som forældregruppe ønsker at håndtere konflikter og udfordringer i fællesskab. Ved at etablere klare, fælles spilleregler for kommunikation og samarbejde kan man styrke både relationerne mellem forældrene og det samlede skole-hjem-samarbejde. Det handler ikke om at undgå uenigheder – de er uundgåelige – men om at kunne håndtere dem respektfuldt og konstruktivt. Med andre ord: at vælge dialog frem for debat og fællesskab frem for fronter.
Få gang i samtalen med Forældremødespillet
Få gang i en god dialog om forældresamarbejdet på et forældremøde ved at spille Fællesskabets Forældremødespil. I korte videoer ser I typiske situationer fra en klasse spillet af skuespillere og skal sammen tage stilling til en række dilemmaer.
FIND SPILLET HER