Skab et trygt samarbejde
Et godt og trygt samarbejde i forældregruppen har stor betydning for fællesskabet i klassen. Se her, hvordan I som kontaktforældre kan være med til at gøre forældrene i klassen til et hold, der spiller sammen.
Forældres fællesskab og børns trivsel
5 råd til et trygt fællesskab blandt forældrene
Ikke alle forældre har det samme overskud og de samme ressourcer. Igennem et helt skoleforløb er det ikke ualmindeligt, at man i perioder vil opleve, at ens ressourcer daler. Det kan være i forbindelse med forandringer i familien, på jobbet, i økonomien eller ved sygdom. I disse situationer er det værdifuldt at have et stærkt fællesskab i klassen. Et fællesskab, hvor man støtter hinanden, så en svær situation i familien ikke bliver alt for svær for barnet.
1. Vær nysgerrig
Hvis en af de andre forældre aldrig kommer til de sociale arrangementer eller ikke inviterer til legegruppe for anden gang, så spørg venligt og nysgerrigt ind til årsagen i stedet for at dømme personen på forhånd. Der er sikkert en god grund til det.
2. Tilbyd din hjælp, hvis du har overskud
Det kan være ved at en andens barn med til fællesfødselsdagen eller tage en ekstra tørn med legegruppen. Måske er det dig, der har brug for en hjælpende hånd næste gang. Og husk, at det styrker trivslen i klassen, når alle føler sig som en del af fællesskabet. Også dit barns trivsel.
3. Vær åben
Hvis du eller dit barn har udfordringer i forhold til at deltage i fællesskabet i klassen, så vær åben omkring det. Hvis dit barn har særlige behov, er der måske noget, de andre forældre skal vide, når der er legegrupper? Eller måske har du ikke overskud til at invitere klassekammerater med hjem til legeaftaler, men dit barn vil meget gerne med andre hjem. Langt de fleste forældre vil gerne hjælpe, hvis de bliver spurgt.
4. Tal pænt om og til de andre forældre
Som forældre er vi vores børns rollemodeller. Den måde vi taler om klassens børn og voksne derhjemme, bliver også den måde børnene taler til hinanden.
5. Lær hinanden at kende
Deltag i sociale arrangementer eller vær selv med til at arrangere dem, hvis du har overskud til det. Hvis du har muligheden, så byd den anden forælder på en kop kaffe, når han/hun henter efter en legeaftale eller legegruppe. Det kan også bare være fem minutters snak, når du afleverer eller henter dit barn. I kan også bruge en del af forældremøderne på at lære hinanden bedre at kende ved at have det sjovt sammen.
Her har du 6 lege, der kan være med til at ryste jer sammen i forældregruppen
Når samarbejdet bliver svært
Der kan let opstå misforståelser i forældregruppen, som kan lede til konflikter mellem forældrene. Særlig sårbart er det, når et barn kommer hjem og fortæller om oplevelser i skolen, som har ført til, at det føler sig utrygt. Det kan f.eks. være, når et andet barn er meget uroligt eller har en udadreagerende adfærd. Det kan også være grupper af børn, som er årsag til mange konflikter i frikvarterene. Misforståelserne og konflikterne mellem forældrene opstår ofte, når kommunikationen foregår skriftligt, og når forældrene ikke på forhånd har aftalte spilleregler for, hvordan de sammen med skolen taler om udfordringerne. Når kommunikation og samarbejde mellem forældrene ikke spiller, smitter det af på børnene og fællesskabet.
Lav aftaler i klassen
-
Tag en runde på et forældremøde, hvor alle forældre kan fortælle lidt om sig selv og sit barn – også hvad der kan være svært. På den måde bliver det tydeligt, at vi alle har lidt at bøvle med i perioder og det kan være udgangspunkt for en dialog om, hvordan I kan hjælpe hinanden og være opmærksomme på eventuelle udfordringer. I kan også gøre det lidt sjovere ved at præsentere et selvportræt, jeres børn har lavet. Se her: Mig og mit barn – præsentation af forældre på forældremøde – Skolebørn (skoleborn.dk)
– Lav aftaler om, hvad I gør, når der opstår en konflikt. I kan spille Forældremødespillet om konflikter (link) eller I kan tage udgangspunkt i disse artikler:
Konflikthåndtering: Har et andet barn gjort noget ved din guldklump? – Skolebørn (skoleborn.dk)
Konflikthåndtering: Har dit barn gjort noget mod et andet barn? – Skolebørn (skoleborn.dk)
Konflikthåndtering: Er du i konflikt med skolens personale? – Skolebørn (skoleborn.dk)
Få gang i samtalen med Forældremødespillet
Få gang i en god dialog om forældresamarbejdet på et forældremøde ved at spille Fællesskabets Forældremødespil. I korte videoer ser I typiske situationer fra en klasse spillet af skuespillere og skal sammen tage stilling til en række dilemmaer.
FIND SPILLET HER
råd om
Aktiviteter
Hvad kan kontaktforældre gøre for, at sociale arrangementer i klassen styrker fællesskabet?
råd om
Venskaber
Hvordan kan kontaktforældre være med til at styrke venskaber og gode relationer i klassen?