Forældres betydning for fællesskabet

Hvis ét barn i klassen ikke trives, påvirker det alle børn. Hvis alle føler sig som en del af fællesskabet, trives alle bedre – også dit barn. Og du kan være med til at gøre en forskel for fællesskabet. Se her hvordan.

Tilbage til forsiden.

Dit barn trives, når alle børn trives

Derfor er fællesskab vigtigt


1. Venskaber er afgørende for børns trivsel i skolen
De fleste børn i den danske folkeskole er heldige: De har gode venner klassen. Men i hver klasse sidder der nok 4-5 elever, der ikke har. Heraf to børn, der slet ikke har nogen venner*. Børn bliver ensomme og mister meningen med at gå i skole, hvis de ikke har nære relationer i klassen, og det kan få store konsekvenser langt ind i voksenlivet for de børn, der står uden for fællesskabet.

2. Alle børn kan blive udsatte
Børn, der vokser op i økonomisk fattigdom, har sværere ved at blive en del af børnefællesskaberne i skolen og er i øget risiko for at blive ekskluderede, fordi de ikke har de samme økonomiske muligheder som deres klassekammerater. Også andre børn kan i kortere eller længere perioder opleve at stå på kanten af eller uden for børnefællesskaberne i skolen, måske fordi familien har et mindre overskud, fx i forbindelse med alvorlig sygdom, skilsmisse eller andre svære omstændigheder.

3. Forældre kan gøre en forskel
Det er selvfølgelig skolens opgave at arbejde for gode fællesskaber i klasserne, men forældre kan også være med til at gøre en forskel. Når der er et trygt fællesskab blandt forældre og børn, er det muligt at stå sammen i svære tider, hvor klassens fællesskab er udfordret eller enkelte elever har det svært. Et trygt klassefællesskab kommer alle til gode.

0%
af forældrene oplever, at de kan gøre en forskel for fællesskabet i deres barns klasse

3 tips til at styrke fællesskabet

  • 1

    Vær en god rollemodel for dit barn
    Tal pænt om andre, se forskellighed som en styrke og tal med de forældre, der står lidt for sig selv. Så vil dit barn sandsynligvis gøre det samme.

  • 2

    Vær hjælpsom
    Hav opmærksomhed på de børn, der er ikke har nære relationer i klassen eller er sårbare på anden vis. Hvad kan du, dit barn og jer forældre i fællesskab gøre for, at alle føler sig som en del af klassefællesskabet?

  • 3

    Tal om klassens fællesskab med de andre forældre
    Du kan opfordre til, at I taler om klassens fællesskab på forældremøder fx ved at have dialog og lave aftaler om sociale arrangementer, legegrupper, legeaftaler, konflikthåndtering og samarbejde i forældregruppen.

 Klassen er kun god, når alle er en del af fællesskabet. Derfor skal alle forældre tænke lidt mindre på deres eget barn og lidt mere på fællesskabet. Det kommer også ens eget barn til gode.

Anne Søgaard, skolekonsulent

råd om

Aktiviteter

Hvad kan du gøre for, at sociale arrangementer i klassen styrker fællesskabet?

råd om

Venskaber

Hvordan kan du være med til at styrke venskaber og gode relationer i klassen?

Råd om

Konflikter

Hvordan kan I forældre håndtere konflikter mellem børnene, så I ikke kommer til at gøre ondt værre?

Råd om

Samarbejde

Hvordan kan I forældre få et trygt og godt samarbejde, så I kan hjælpe hinanden, når det er svært?

Få gang i samtalen med Forældremødespillet

Det kan være svært at få taget de vigtige snakke i forældregruppen. Hvordan får man gang i en god dialog, hvor alle stemmer har mulighed for at blive hørt?

I kan bruge Forældremødespillet, der med fire forskellige temaer sætter gang i samtalen og hjælper til at få lavet fælles aftaler i klassen, der kan styrke fællesskabet. Tip dit barns lærer eller kontaktforældrene i klassen om spillet. Så er I allerede godt i gang.
FIND SPILLET HER

Peace