Fire temaer er vigtige for fællesskabet

Der er fire temaer, som er særligt vigtige at fokusere på, når de voksne omkring børnene ønsker at bidrage til at styrke fællesskabet i klassen. Det har interviews og vidensindsamling bag projekt Fællesskabet vist. Læs om temaerne her.

Dit barn trives, når alle børn trives

Tema 1:
Sociale arrangementer

Sociale aktiviteter uden for skoletiden kan styrke fællesskabet i klassen. Men de kan også virke ekskluderende, hvis ikke alle har mulighed for at deltage. Derfor er det en god idé at opfordre forældre til at arrangere fælles aktiviteter – men med fokus på, at alle kan være med.
Det kræver en god rammesætning af samtalen, så der kan laves aftaler, der tager hensyn til forskellige behov og muligheder. På den måde undgår man, at nogen børn eller forældre uforvarende bliver holdt udenfor.

3 gode grunde til at lave fælles spilleregler for de sociale arrangementer:

1. Det styrker fællesskabet
9 ud af 10 forældre oplever, at sociale arrangementer udenfor skoletiden styrker fællesskabet i klassen, viser en undersøgelse fra Skole og Forældre.

2. Nogle børn og forældre bliver udelukkede
Hver fjerde forælder oplever, at der er barrierer for, at deres barn kan deltage i fælles arrangementer. Børn og forældre kan blive udelukket fra at deltage i fælles aktiviteter, hvis baren sættes for høj og arrangementerne fx er for dyre, for mange eller for svære at deltage i.

3. Det er en hjælp til jer
Et godt fællesskab i klassen styrker elevernes trivsel og læring, så hvis forældrenes indsats styrker fællesskabet, bliver jeres arbejde lettere.

Peace!

Tema 2:

Venskaber

Børns trivsel, læring og sociale udvikling hænger tæt sammen. Når børn oplever, at de er en del af fællesskabet, og at de har venner i skolen, skaber det en tryg base, som giver dem mod på at lære og være sig selv. Fællesskabet giver følelsen af at høre til – og det er afgørende for både deres faglige og personlige udvikling.

Forskning viser, at børn, der har gode relationer i skolen, lærer mere og deltager mere aktivt i undervisningen. De tør stille spørgsmål, tage chancer og være kreative, fordi de føler sig trygge og anerkendte. Omvendt kan følelsen af at stå udenfor give uro, lavt selvværd og mindske lysten til at deltage – både fagligt og socialt.
Venskaber er en vigtig del af det. At have nogen at dele frikvarteret med, lave gruppearbejde sammen med eller bare føle sig forbundet til, styrker barnets selvfølelse og glæde ved at gå i skole. Venskaber hjælper børn med at lære sociale spilleregler, udvikle empati og håndtere konflikter – vigtige kompetencer, de tager med sig resten af livet.

Derfor er det ikke kun et spørgsmål om trivsel – det er også et spørgsmål om læring. Når vi som voksne understøtter, at alle børn får mulighed for at være med og danne venskaber, giver vi dem et stærkere fundament for at lære og vokse. Fællesskab er ikke bare noget, der sker – det er noget, vi skal hjælpe hinanden med at skabe.

3 gode grunde til at lave fælles retning omkring børnenes venskaber i skolen:

1. Venskaber er afgørende for børn
7 ud af 10 forældre oplever, at venskaber har en afgørende betydning for deres barns trivsel i skolen.

2. Måske er der ensomme børn i jeres klasse?
I hver klasse sidder der nok 4-5 elever, der ikke har venner i klassen. Heraf to børn, der slet ikke har nogen venner. Børn bliver ensomme og mister meningen med at gå i skole, hvis de ikke har nære relationer i klassen.

3. Forældre kan styrke relationer
8 ud af 10 forældre oplever at kunne gør en forskel for elevernes venskaber og fællesskabet i klassen. Hvis I inddrager dem, kan de altså hjælpe med at få eleverne til at trives bedre.

Kilder: Skole og Forældres venskabsundersøgelse og tema om venskaber i magasinet Skolebørn

Rødt hjerte

Tema 3:
Konflikter

Tag konflikter op på et forældremøde, så forældregruppen i fredstid kan få en god dialog om, hvordan de kan håndtere de svære situationer på en måde, der ikke kommer til at gå ud over fællesskabet i klassen.
Børn vil opleve konfliktfyldte situationer, og måske søge hjælp hos forældrene til at løse dem. Forældres handlinger kan påvirke konflikten på forskellige måder – både optrappende og nedtrappende.

3 gode grunde til at lave fælles spilleregler når børnene har konflikter:

1. Børn skal lære at håndtere konflikter
Det er uundgåeligt, at der opstår konflikter mellem eleverne i en klassen. 49 % af forældrene har oplevet, at deres barn i løbet af det sidste år har været udsat for udadreagerende eller grænseoverskridende adfærd. Det er derfor relevant at beskæftige sig med, hvordan man håndterer konflikter, så børnene lærer af det i stedet for, at man kommer til at gøre ondt værre.

2. Fælles aftaler forebygger
Når ens barn havner i konflikt med et andet barn, kan følelserne hurtigt komme i kog. Det er naturligt, at man som forælder vil gøre alt for at beskytte sit barn, men når man er følelsesmæssigt berørt, kan man komme til at handle på en måde, der får konflikten til at eskalere. Hvis I i klassen har lavet fælles aftaler om, hvordan I håndterer konflikter, er der mindre risiko for, at forældre kan komme til at forværre situationen. Kun 36 % har talt om konflikthåndtering i forældregruppen.

3. I kan undgå at bruge (ligeså) meget tid på konflikter
Når I forebygger konflikter og samarbejder om at løse dem, der kommer, med elever og forældre vil I som fagprofessionelle også skulle bruge mindre tid på konflikthåndtering.

Tema 4:
Kommunikation og samarbejde

Forældre er børnenes rollemodeller. Og den måde forældrene fx taler om klassens børn og voksne kan påvirke den måde, børnene taler til hinanden. Når forældrene har et velfungerende samarbejde og holder en god tone, ”smitter det af” på børnene. Når der er åbenhed og forståelse for hinandens situation, kan man træde til og hjælpe.

Forældre kaldes nogle gange for “den usynlige klassekammerat”, fordi børn tager det, de hører derhjemme, med i skole. Så den måde hvorpå forældre taler om skolen, lærerne, pædagogerne, de andre forældre og børn derhjemme påvirker kulturen i klassen. Forældrene kan på den måde være med til at styrke fællesskabet blandt eleverne – eller det modsatte.

Derfor kan I med fordel sætte samarbejde og kommunikation på dagsordenen i forældregruppen.

Hang loose

råd til

Kontakt-forældre

Hvad kan kontakt- og trivselsforældres særlige rolle i forhold til at styrke fællesskabet?

råd til

Forældre til skolebørn

Hvordan kan forældre være med til at styrke fællesskabet i klassen?

Råd til

Lærere og
pædagoger

Hvordan kan skolens personale støtte forældrene i at gøre en indsats for fællesskabet?

Råd til

Skole-bestyrelsen

Hvordan kan skolebestyrelsen arbejde for gode fællesskaber i klasserne?